Dobry posiłek w szpitalu

Szanowni Pacjenci,

uprzejmie informujemy, że od 24 października 2023 r. Krakowski Szpital Specjalistyczny im. św. Jana Pawła II przystąpił do programu pilotażowego pt. „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

Program stanowi integralną część procesu leczenia i rekonwalescencji pacjenta.

Zgodnie z wytycznymi na niniejszej stronie będą publikowane, codziennie (w dni robocze) tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

Jadłospisy

Zdjęcia posiłków

11.12-17.12.2023

4.12-10.12.2023

Śniadanie

Dieta podstawowa

Śniadanie podane na dwóch białych talerzach. Na talerzu z lewej strony wędlina, chleb, ogórerk kiszony, sałata zielona. Na talerzu z prawej strony zupa mleczna. Pomiędzy talerzami dwa kubki z kawą i herbatą.

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Dwa talerze ze śniadaniem: zupa mleczna z pałatkami owsianymi, chleb z wędliną, zieloną sałatą i ogórkiem kiszonym. Kawa i herbata.

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Dwudaniowe danie obiadowe zupa grochowa i ryz z musem z jabłek i kompot.

Grochowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek  z/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zupa solferino i ryz z musem jabłkowym i sosem z jogurtu i kompot.

Solferino 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek  z/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Zupa mleczna na jednym talerzu, a na drugim chleb, węlina, sałata zielona i papryka. Dwa napoje w kubkach.

Makaron drobny na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka tostowa-drobiowa, średnio rozdrob. 60 g (SOJ, GOR,), Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Śniadanie dieta cukrzycowa chleb, wędlina, papryka, pomidory, sałata zielona. Kawa i herbata w białych kubkach. Na drugie śniadanie podpłomyki na osobnym talerzu.

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka tostowa-drobiowa, średnio rozdrob. 60 g (SOJ, GOR,), Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa

Danie obiadowe dwudaniowe. Zupa wielowarzywna, kasza gryczana, pieczęń rzymska. Sałatka z marchewki. Kompot

Wielowarzywna z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki z olejem 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Kasza, mięso, sałatka z marchewki, kompot i zupa wielowarzywna. Na podwieczorek kefir.

Wielowarzywna z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki z olejem 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,). Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dwa talerze ze śniadaniem. Zupa mleczna i chleb z białym serem i masłem. Jabłko i dwa napoje.

Ryż na mleku 400 ml (MLE, ) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek homo o smaku wanilinowym 80 g (MLE,), Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Chleb, ser biały homogenizowany, jabłko, margaryna. Dwa napoje i kanapka z sałatą i jajkiem.

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Jabłko 1 szt. Drugie śniadanie: Kanapka z jajkiem i sałatą (chleb razowy 60g, margaryna 5g, jajko 25g, sałata 5g) 1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa

Dwuadniowe danie obiadowe z kompotem. Zupa krem z selera, kotlet i ziemniaki z surówką z cukini i czerwonej kapusty.

Krem z selera 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Kotlet drobiowy panierowany z udźca 100 g, (GLU PSZ, JAJ,), Cukinia duszona 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

Dwuadniowe danie obiadowe z kompotem. Zupa krem z selera, mięso i ziemniaki z surówką z cukini i czerwonej kapusty.

Krem z selera 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Mięso drobiowe gotowane z udźca kurczaka 90 g, Sos bazyliowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Cukinia duszona 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka wędzona-pr.dr.wędzony, parzony 60 g, Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynka wędzona-pr.dr.wędzony, parzony 60 g, Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Łazanki z kapustą i mięsem wp z łopatki 350 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Brokuł gotowany* 150 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos mięsno warzywny (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL,), Brokuł gotowany* 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Dżem 25 g 2 szt, Gruszka 1szt. 150 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Dżem 25 g 2 szt, Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Kalafiorowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Kalafiorowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).

27.11-3.12.2023

Śniadanie

Dieta podstawowa

Śniadanie na talerzach zupa mleczna i chleb z wędliną, ogórkiem i zieloną sałatą. W kubkach kawa i herbata.

Płatki pszenne na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,),

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Śniadanie podane na tacy i dwóch talerzach: chleb graham, szynka, ogórek, margaryna. Dwa napoje i drugie śniadanie jogut naturalny.

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa

Obiad na dwóch talerzach. Zupa w żółtym kolorze dyniowa, a na drugim talerzu makaron ze szpinakiem i serem żółtym i kapusta czerwona

Krem z dyni i marchwi *400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym * 350 g (GLU PSZ, MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 200 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Drugie danie obiadowe makaron z białym serem o twarogiem, kompot i sałtka z kapusty czerwonej i na osobym talerzu zupa z dyni. Na podwieczorek na trzecim talerzu wafelki.

Krem z dyni i marchwi *400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem* dieta 350 g (GLU PSZ, MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 200 g. Podwieczorek: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE )

Śniadanie

Dieta podstawowa

Śniadanie podane na dwóch talerzach. Zupa mleczna oraz chleb z twarogiem, pomidorem i roszponką. Kawa i herbata w kubkach.

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem instant/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Roszponka 20 g, Pomidor 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Na pierwszym talerzu z lewej strony chleb, ser biały, pomidory i roszponka. Na drugim talerzu czerwone jabłko. Pomiędzy talarzemi dwa kubki z napojami.

Kawa z mlekiem instant/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Roszponka 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa

Dwa talerze na talerzu z lewej strony kasza, gulasz, dwie sałatki. Kubek z kompotem. Na talerzu z prawej strony zupa brokułowa.

Brokułowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ,), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z kapusty białej z olejem b/c  100 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Drugie danie obiadowe: kasza gryczana z gulaszem wołowym i sałatkami. Kompot z owoców i zupa brokułowa. W drugim kubku powyżej talerzy sok z pomidorów.

Brokułowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ,), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z kapusty białej z olejem b/c 100 g. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Śniadanie podane na białej tacy i dwóch talerzach i dwa kubki. Chleb, wędlina, sałata zielona, pomidor. Zupa kukurydziana. Kawa i herbata.

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka wędzona-pr.dr.wędzony,parzony 60 g, Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Dwa talerze z podanym chlebem, wędliną, sałatą zieloną, pomidorem i margaryną. Dwa kubki z napojami i kanapka na drugie śniadanie.

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka wędzona-pr.dr.wędzony,parzony 60 g, Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Kanapka z szynką i pomidorem (chleb razowy 40g, margaryna 5g, szynka 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa

Danie obiadowe - ziemniaki, pulpet, sałatka z marchewki i chrzanu. Kompot. Zupa pieczarkowa.

Pieczarkowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu z olejem 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Zupa pieczarkowa, ziemniaki z mięsem i sałatką. Kompot. Na podwieczorek kefir.

Pieczarkowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu z olejem b/c 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR,). Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa

Śniadanie w diecie podstawowej n białej tacy jeden talerz z kromkami chleba, wędliną, papryką zieloną, serem białym i sałatą. Dwa białe kubki z kawą i herbatą. Jogurt naturalny w plastikowym kubku.

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Na talerzu kromki chleba z sałatą lodową i zieloną papryką, serem białym. margaryną. Napoje kawa i herbata w kubkach. Jogurt w plastikowym kubku.

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Danie obiadowe na tzrech talerzach. Fasolka po bretońsku, chleb, zupa i cukinia pieczona. W kubku kompot.

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Dwudaniowy obiad. Kaszotto z mięsem, sos pomidorowy, pieczona cukinia, kompot owocowy.

Ziemniaczana 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 350 g (SEL, GLU JĘCZ,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Śniadanie- chleb, ser biały, dżmem i miód. Kasza manna na mleku oraz jabłko i kawa i herbata.

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Dżem 25 g 1 szt Miód (25g), 1 szt Jabłko 1 szt, 1 szt Twarożek 40 g (MLE,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Sałata zielona, a na niej pomidory. Obok margaryna i ser biały. Trzy kromki chleba. Dwa napoje - herbata i kawa. A na drugie śniadanie kefir w kubku.

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa

Danie obiadowe na dwóch talerzach. Zupa szpinakowa, ryba i ziemniaki wraz z surówką. Kompot w kubku.

Szpinakowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Dwudaniowy obiad: zupa szpiakowa i ziemniaki z pulpetami z ryby. Sałatka z czerwonej kapusty. W białym kubku kompot. Na talerzu też trzy podłomyki.

Szpinakowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).

20.11-26.11.2023

Śniadanie

Dieta podstawowa

Na jednym talerzu kasza kukurydziana na mleku, w kubkach kawa i herbata, a na drugim talerzu: chleb, margaryna, szynka i ogórek kiszony na zielonej sałacie.

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

W dwóch kubkach kawa i herbata, chleb graham, margaryna, szynka i ogórek kiszony z zieloną sałatą. Drugie śniadanie: wafle ryżowe.

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Wafle ryżowe 30 g.

Obiad

Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński na pierwszym talerzu, a na drugim z prawej strony ryż na sypko z musem z jabłek i sosem truskawkowym. Kompot owocowy w szklance.

Barszcz ukraiński z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos jogurtowo-truskawkowy* 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Zupa barszcz ukraiński, ryż z musem z jabłek i sosem jogurtowo-truskawkowym. Kompot w kubku. Na mniejszym talerzu kanapka z szynką i pomidorem.

Barszcz ukraiński z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek b/c 100 g, Sos jogurtowo truskawkowy*b/c 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Kanapka z szynką i pomidorem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dwa talerze na jednym zupa mleczna, na drugim chleb z węliną i jajkiem, a także papryka i sałata. W kubkach kawa i herbata.

Płatki jęczmienne na mleku 400 ml (MLE, GLU JĘCZ,) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Szynkowa z indyka-produkt blokowy, drobiowy, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona 20 g, Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Na talerzu z lewej strony podpłomyki na podwieczorek, a na druguim chleb graham z sałatą i papryką i jajkiem. Dwa kubki - jeden z kawą i drugi z herbatą.

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa

Zupa jarzynowa na pierwszym talerzu, a na drugim ziemniaki z kotletem w panierce i surowka. Kompot z białym kubku.

Jarzynowa z zacierką -podstawa 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Kotlet drobiowy panierowany 100 g (GLU PSZ, JAJ,), Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

Zupa na talerzu z lewej strony, a na talerzu z prawej ziemniaki z koperkiem i pieczony filet z kurczaka z fioletową surówką. Różowy kompot w białtm kubku.

Jarzynowa z zacierką -podstawa 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,).

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta podstawowa - płatki owsiane na mleku, dwa kubki z napojami, na drugim talerzu chleb, ser biały homogenizowany, sałata zielona i pomidor

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Na pierwszym talerzu z lewej strony jabłko na drugie śniadanie, następnie dwa napoje - kawa i herbata, a na ostatnim talerzu chleb, sałata zielona, pomidor, serek biały homogenizowany i margaryna.

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g ,Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa

Kapuśniak na pierwszym talerzu pomiędzy kubek z napojem, a na drugim talerzu marchewka, cukinia i mięso z kaszą.

Kapuśniak z kapusty młodej 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i jabłka z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

Zupa kapuśniak, mięso z kaszą, marchewka i cukinia. Kompot w kubku.

Kapuśniak z kapusty młodej 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dwa talerze i dwa kubki na białej tacy. Talerz z lewej strony pieczywo, wędlina, pomidor, sałata zielona. Talerz z prawej strony z kaszą manną na mleku.

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt (MLE,), Szynka wędzona-pr.dr.wędzony,parzony 20 g, Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Na dwóch talerzach śniadanie - zupa mleczna z kaszą manną, kawa i herbata oraz pieczywo, ser biały, margaryna i pomidor.

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Makaron z sosem bolońskim i mięsem oraz surówką z selera i jabłka i zupa szpinakowa. W kubku kompot.

Szpinakowa z ziemniakami  400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zupa szpinakowa, makaron z sosem i mięsem. Kompot w białym kubku.

Szpinakowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Na lewym talerzu chleb, dżem, a na talerzu z prawej strony zupa mleczna

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Dżem 25 g 2 szt, Gruszka 1szt. 150 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Dwa talerze ze śniadaniem - zupa na mleku z zacierką, chleb, margaryna, dżem, jabłko. Kawa z mlekiem i herbata.

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Dżem 25 g 2 szt, Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Dwa talerze na pierwszym ryba, ziemniaki i surówka, a na drugim zupa. Pomiędzy talerzami biały kubek z kompotem.

Krupnik jęczmienny 400 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki z koperkiem 200 g Kotlet z ryby (Miruna) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zupa, ryba z ziemniakami i surówka z sosem. Kompot w kubku.

Krupnik jęczmienny 400 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Ryba pieczona (Miruna) 90 g (RYB,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).

13.11-19.11.2023

Śniadanie

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Na jednym talerzu zupa mleczna, a na drugum chleb, wędlina, pomidor i sałata. Dwa napoje w kubkach.

Płatki jęczmienne na mleku 400 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60g, Pomidor 80g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,), Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Na pierwszym talerzu wędlina, chleb, pomidory, sałata. Na drugim jabłko. Kawa i herbata w kubkach.

Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,),  Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60g, Pomidor 80g, Sałata zielona 20g. Drugie śniadanie: jabłko 1szt.

Obiad

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zupa brokułowa na talerzu, a na drugim gulasz ziemniakami i marchewką. Kompot w kubku.

Brokułowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu 100g (MLE, S02,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 100g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Brokułowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150g (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu 100g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c  250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100g. Podwieczorek:  Podpłomyki b/c 20g (GLU PSZ, MLE,).

Śniadanie

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Talerz z wędliną, chlebem, pomidorem i sałatą. Jogurt Naturalny i kawa i herbata.

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb razowy 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka Piastowska wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g (SOJ,), Sałata zielona 20g, Pomidor 80g. Drugie śniadanie: jogurt naturalny
100g 1 szt (MLE,).

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Chleb, wędlina, ogórek, sałata, margaryna na pierwszym talerzu, a na drugim zupa kukurydziana na mleku. Dwa napoje - kawa i herbata.

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynka Piastowska wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g (SOJ,), Ogórek kiszony 80g, Sałata zielona 20g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Zupa pieczarkowa, makaron z gulaszem, sałatka z dyni. Kompot w kubku.

Pieczarkowa z ziemniakami 400 ml, (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200g (GLU PSZ,), Gulasz wołowy 150g (GLU PSZ,), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Dynia duszona z olejem* 100g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zupa solferino, makaron pełnoziarnisty z mięsem i dynia duszona. Kompot w kubku.

Solferino 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200g (GLU PSZ,), Gulasz wołowy 150g (GLU PSZ,), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,).

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta podstawowa na jednym talerzy chleb z serem żółtym i margaryna, a na drugim płatki owsiane na mleku. Dodatkowo jabłko. Dwa kubki z napojami.

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Ser żółty 60g (MLE,), Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Na pierwszym talerzu chleb graham, serek homogenizowany i pieczone jabłko. Na drugim talerzu płatki owsiane na mleku. Kawa i herbata w dwóch białych kubkach.

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g, (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Serek homo. naturalny 80g (MLE,),  Jabłko pieczone 1szt, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Zupa grysikowa na talerzu z prawej strony, a na talerzu z lewej strony ziemniaki, zraz drobiowy, buraki, brokuł. Kompot w białym kubku.

Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem 100g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Brokuł gotowany* 100g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Na pierwszym talerzu ziemniaki, zraz drobiowy, sos warzywny, brokuł i buraki. Na talerzu z prawej strony zupa grysikowa. W kubku kompot w różowym kolorze.

Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90g (GLU PSZ, JAJ, ) Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Brokuł gotowany* 100 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Na jednym talerzu chleb, pomidor, sałata, margaryna, ser biały, a na drugim zacierka na mleku. Kawa i herbata w dwóch kubkach.

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Pasta z twarogu z natką pietruszki 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Pomidor 80 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zacierka na mleku na pierwszym talerzu, a na drugim chleb, pomidory, sałata zielona i ser biały. Na drugim talerzu zacierka na mleku. Dwa napoje w kubkach.

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Pasta z twarogu z natką pietruszki 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Pomidor 80 g.

Obiad

Dieta podstawowa

Barszcz biały z ziemniakami, chleb, leczo z cukini, kompot owocowy i jabłko

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Leczo z cukini z kiełbasą 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Jabłko 1 szt.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zupa ziemniaczana, risotto z mięsem i warzywami oraz kompot i pieczona cukinia

Ziemniaczana 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Risotto z ryżu brązowego z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta podstawowa śniadanie na białej tacy na pierwszym talerzu chleb, margaryna, dżem, śliwka. Dwa napoje i zupa mleczna.

Płatki pszenne na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Dżem 25 g 2 szt, Śliwka szt 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

Dwa napoje, chleb graham, sałata, pomidor, twarożek.

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.

Obiad

Dieta podstawowa

Danie obiadowe - zupa dyniowa , ryba z ziemniakami i surówki, kompot w kubku.

Krem z dyni i marchwi * 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

Krem z dyni i marchwi, ziemniaki z koperkiem, pulpet rybny, sałatka z kapusty i kompot

Krem z dyni i marchwi *400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL,).

6.11-12.11.2023

Śniadanie

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Dieta kardiologiczna - zupa mleczna, chleb z wędliną i dwa napoje

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 60g (SOJ,), Ogórek kiszony 80g, Sałata zielona 20g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Dieta cukrzycowa -

Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 60g (SOJ, ), Ogórek kiszony 80g, Sałata zielona 20g. Drugie śniadanie: Kanapka z twarożkiem i sałatą (chleb razowy 60g, margaryna 5g, sałata 5g, twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE,).

Obiad

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Dieta kardiologiczna

Solferino 400ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200g, Mus z jabłek  z/c 100g, Sos jogurtowy naturalny 100g (MLE, ), Kompot owocowy*  b/c  250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Dieta cukrzycowa

Zupa z ciecierzycy (- GLU PSZ, SEL) 400 ml, Ryż na sypko 200 g Mus z jabłek () b/c 100 g Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE, ) Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Chleb graham, wedlina, sałata, zupa mleczna i dwa napoje w kubkach

Makaron drobny na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g, (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,),
Polędwiczanka z warzywami, dr.-wp., homogeniozwana w osłonce niejadalnej 60 g (SOJ, MLE,), Papryka świeża 80g, Sałata zielona 20g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Chleb, wędlina, papryka, masło, dwa napoje i zupa mleczna

Makaron drobny na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Polędwica z Majerankiem, drobiowa z dodatkiem wieprzowiny, parzona 60g (SOJ,), Papryka świeża 80g, Sałata zielona 20g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Kasza gryczana z miesem i surówka, a na drugim talerzu zupa warzywna i kompot

Wielowarzywna z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200g, Pieczeń rzymska wieprzowa 60g (GLU PSZ, JAJ,), Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki z olejem 100g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Pieczeń rzymska z kaszą i marchewką, zupa wielowarzywna i kompot.

Wielowarzywna z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200g,  Pieczeń rzymska
wieprzowa 60g (GLU PSZ, JAJ,),  Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,),  Surówka z rzepy, jabłka i marchewki z
olejem 100g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100g (GLU PSZ,).

Śniadanie

Dieta podstawowa

Chleb, ser biały, zupa mleczna, kawa i herbata

Ryż na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek homo o smaku wanilinowym 80g (MLE,), Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30g, (GLU PSZ,).

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Ryż na mleku, kawa z mlekiem, margaryna, jabłko

Ryż na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Serek homo o smaku wanilinowym 80 g (MLE,), Jabłko 1szt, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Ziemniaki, kotlet schabowy, kompot, zupa grysikowa

Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200g, Kotlet drobiowy panierowany z udźca 80g (GLU PSZ, JAJ, ) Fasolka szparagowa z wody* 100g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,).

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zupa grysikowa, ziemniaki z koperkiem, mięso drobiowe, kompot.

Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200g, Mięso drobiowe gotowane z udźca kurczaka 60g, Sos bazyliowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Dynia duszona z olejem* 100g (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Kalafior gotowany* 100g.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Na talerzu kasza kukurydziana na mleku, a na drugim chleb, wędlina i masło, sałata zielona. Kawa i herbata w kubkach.

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE, ), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Salceson z indykiem z dodatkiem surowców wieprzowych parzony 60 g (SOJ, SEL,), Sałata zielona 20g, Ogórek kiszony 80g Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Na pierwszym talerzu wędlina, chleb, sałata zielona, ogórek kiszony, a na drugim zupa kukurydzina na mleku. W kubkach herbata i kawa.

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 60g (SOJ,), Sałata zielona 20g, Ogórek kiszony 80g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Łazanki, brokuły, barszcz czerwony i kompot

Barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml, (GLU PSZ, MLE, SEL, ), Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki 350g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Brokuł gotowany* 150g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Brokuły, makaron z mięsem i sosem, barszcz czerwony, kompot

Barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200g (GLU PSZ,), Sos mięsno warzywny (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL,), Brokuł gotowany* 150g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

 

Śniadanie

Dieta podstawowa

Zupa mleczna na jednym talerzu, a na drugim chleb, dżem, masło. Dodatkowo gruszka i dwa napoje - kawa i herbata.

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25g 2 szt, Gruszka 1szt. 150g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Chleb, ser biały, pomidor i sałata. Kawa i herbata w kubkach, a na drugim talerzu jabłko.

Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek 80g (MLE,), Pomidor 80g, Sałata zielona 20g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa

Ziemniaki, ryba, marchewka oraz zupa i napój

Kalafiorowa z ryżem 400 ml, (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200g, Kotlet z ryby (Dorsz) 80g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku  100 g (GLU PSZ, SEL,) .

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Kalafiorowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200g, Ryba pieczona (Dorsz) 60g (RYB,) Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Warzywa po grecku 100g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Kisiel o smaku truskawkowym b/c 150 ml.

30.10-5.11.2023

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta podstawowa ułożona na dwóch talerzach i dwa kubki z napojami

Płatki pszenne na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE, ), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Śniadaniowa drobiowa- produkt drobiowy, parzony w osłonce niejadalnej 50 g (SOJ,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Śniadanie dieta kardiologiczna podana na dwóch talerzach i dwa kubki z napojami

Płatki pszenne na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 140 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt Śniadaniowa drobiowa- produkt drobiowy, parzony w osłonce niejadalnej 50 g (SOJ,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.

Obiad

Dieta podstawowa

Zupa fasolowa, makaron ze szpinakiem i kompot na białej tacy

Fasolowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym *350 g (GLU PSZ, MLE, ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zupa dyniowa oraz makaron ze szpinakiem i napój na białej tacy

Dyniowa z ziemniakami* 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem* dieta 350 g (GLU PSZ, MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Zupa mleczna, chleb, sałata, pomidory i dwa kubki z napojami

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem instant/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Roszponka 20 g, Pomidor 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Chleb, ser biały, sałata, pomidory, dwa napoje i jabłko na talerzach

Kawa z mlekiem instant/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Roszponka 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa

Brokułowa z ziemniakami i Szynka wieprzowa gotowana oraz napój na białej tacy

Brokułowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos meksykański 100 g (GLU PSZ,), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, ,Surówka z kapusty białej z olejem.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Brokułowa z ziemniakami, Sałatka z buraczków i jabłka z olejem.

Brokułowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos własny 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z kapusty białej z olejem b/c 100 g. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Jogurt naturalny, Kawa z mlekiem Chleb, Masło, Ser topiony, Papryka świeża, Sałata lodowa, Wędlina, Dwa napoje na białej tacy

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Ser topiony 50 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Filet królewski z indykiem produkt drobiowy z dodatkiem wieprzowiny średnio rozdrobniony parzony, wędzony 30 g (SOJ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Jogurt naturalny, Kawa z mlekiem, Chleb mieszany, Margaryna o Serek, Papryka świeża, Sałata lodowa oraz dwa kubki z napojami podane na tacy

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Barszcz biały, fasolka po bretońsku i kompot podane na tacy

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zupa koperkowa, kaszotto, kompot

Koperkowa z ryżem 400 ml (MLE,SEL), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 350 g (SEL, GLU JĘCZ,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Kasza manna na mleku na jednym talerzu, a na drugim chleb z dżemem i serem białym. Dwa napoje w kubkach i jabłko.

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g(GLU PSZ, GLU ŻYT,) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 1 szt, Miód (25g) 1 szt, Jabłko 1 szt, Twarożek 40 g (MLE, ),Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Kasza manna na mleku podana na jednym talerzu. Na drugim talerzu chlrb z masłem i dżemem. Jabłko i dwa kubki z napojami

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE, ) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT ), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Dżem 25 g 1 szt, Miód (25g) 1 szt, Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa

Zupa szpinakowa, ryba z ziemniakami oraz napój

Szpinakowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 80 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zupa szpinakowa, kompot, pulpety z dorsza

Szpinakowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Pulpet z ryby (Dorsz) 60 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,).

24-27.10.2023

Śniadanie

Dieta podstawowa

Śniadanie na tacy - napoje, chleb i zupa mleczna

Płatki jęczmienne na mleku 400 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ, ), Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g.

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Posiłek na białej tacy - sałata, papryka ,chleb, zupa, napoje

Płatki jęczmienne na mleku 400 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 140 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ, ) Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g.

Obiad

Dieta podstawowa

Porcja obiadu na białej tacy i srebrnym stole

Jarzynowa z zacierką -podstawa 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, ), Ziemniaki 200 g, Kotlet drobiowy panierowany 80 g (GLU PSZ, JAJ,), Surówka wykwintna z olejem b/c 150 g (JAJ, GOR, ) Kompot owocowy* b/c 250 ml.

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Dwa talerze z jedzeniem i kubek na białej tacy

Jarzynowa z zacierką dieta 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki 200 g, Filet z kurczaka pieczony 60 g, (GLU PSZ), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka wykwintna z olejem b/c 150 g (JAJ, GOR,) Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta Podstawowa

Śniadanie na białej tacy

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE, ) Ser topiony 50 g (MLE, ), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ drugie śniadanie

Posiłek podany na białej tacy

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, ) Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu, (60%) 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE, ) Pomidor 80 g, Sałata zielona 20g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta Podstawowa

Dwa talerze i kubek na białej tacy

Kapuśniak z kapusty młodej 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi z olejem 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

+ podwieczorek

Dwa talerze, kubek i jogurt na białej tacy

Kapuśniak z kapusty młodej 400 ml (GLU PSZ, SEL,GOR), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ), Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ,SEL), Surówka z marchwi z olejem b/c 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: jogurt naturalny 100 g 1 szt. (MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa

Śniadanie na białej tacy, dwa talerze i dwa kubki

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt (MLE,), Śniadaniowa drobiowa- produkt drobiowy, parzony w osłonce niejadalnej 15 g (SOJ, ), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Śniadanie dieta akrdiologiczna podana na białej tacy

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 140 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.

Obiad

Dieta podstawowa

Makaronz z sosem, zupa i kubek na tacy

Szpinakowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL, ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Danie obiadowe na białej tacy z napojem

Szpinakowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński -dieta 150 g (GLU PSZ,SEL,) Surówka z selera i jabłka z olejem150 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta podstawowa podana na tacy. Dwa talerze i dwa kubki oraz gruszka

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,) Masło porcjowane 10 g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25g 2 szt, Gruszka 1szt. 150 g.

 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Dieta kardiologiczna - śniadanie wraz z jabłkiem

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,) Kawa z mlekiem/p  b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 140 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Dżem 25 g 2 szt, Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa

Obiad dwa talerze i kubek z kompotem

Krupnik jęczmienny 400 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki 200 g, Kotlet z ryby (Miruna) 80 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 150 g, Kompot owocowy*  b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Drugie danie obiadowe na dwóch talerzach i kubek z napojem

Krupnik jęczmienny 400 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ), Ziemniaki 200 g, Ryba pieczona (Miruna) 60 g (RYB,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 150 g, Kompot owocowy*  b/c 250 ml.