Dobry posiłek w szpitalu
Szanowni Pacjenci,
uprzejmie informujemy, że od 24 października 2023 r. Krakowski Szpital Specjalistyczny im. św. Jana Pawła II przystąpił do programu pilotażowego pt. „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Program stanowi integralną część procesu leczenia i rekonwalescencji pacjenta.
Zgodnie z wytycznymi na niniejszej stronie będą publikowane, codziennie (w dni robocze) tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.
Jadłospisy
Zdjęcia posiłków
11.12-17.12.2023
11.12.2023, poniedziałek
12.12.2023, wtorek
13.12.2023, środa
14.12.2023, czwartek
15.12.2023, piątek
4.12-10.12.2023
4.12.2023, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Grochowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
5.12.2023, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Makaron drobny na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka tostowa-drobiowa, średnio rozdrob. 60 g (SOJ, GOR,), Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka tostowa-drobiowa, średnio rozdrob. 60 g (SOJ, GOR,), Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).
Obiad
Dieta podstawowa

Wielowarzywna z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki z olejem 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek

Wielowarzywna z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki z olejem 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,). Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).
6.12.2023, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa

Ryż na mleku 400 ml (MLE, ) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek homo o smaku wanilinowym 80 g (MLE,), Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Jabłko 1 szt. Drugie śniadanie: Kanapka z jajkiem i sałatą (chleb razowy 60g, margaryna 5g, jajko 25g, sałata 5g) 1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE,).
Obiad
Dieta podstawowa

Krem z selera 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Kotlet drobiowy panierowany z udźca 100 g, (GLU PSZ, JAJ,), Cukinia duszona 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
7.12.2023, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka wędzona-pr.dr.wędzony, parzony 60 g, Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynka wędzona-pr.dr.wędzony, parzony 60 g, Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Łazanki z kapustą i mięsem wp z łopatki 350 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Brokuł gotowany* 150 g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
8.12.2023, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Dżem 25 g 2 szt, Gruszka 1szt. 150 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Dżem 25 g 2 szt, Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Kalafiorowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
27.11-3.12.2023
27.11.2023, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Płatki pszenne na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,),
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,).
Obiad
Dieta podstawowa

Krem z dyni i marchwi *400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym * 350 g (GLU PSZ, MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 200 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek
28.11.2023, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem instant/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Roszponka 20 g, Pomidor 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem instant/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Roszponka 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa

Brokułowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ,), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z kapusty białej z olejem b/c 100 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek
29.11.2023, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka wędzona-pr.dr.wędzony,parzony 60 g, Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka wędzona-pr.dr.wędzony,parzony 60 g, Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Kanapka z szynką i pomidorem (chleb razowy 40g, margaryna 5g, szynka 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE,).
Obiad
Dieta podstawowa

Pieczarkowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu z olejem 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek

Pieczarkowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu z olejem b/c 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR,). Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).
30.11.2023, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
1.12.2023, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Dżem 25 g 1 szt Miód (25g), 1 szt Jabłko 1 szt, 1 szt Twarożek 40 g (MLE,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).
Obiad
Dieta podstawowa

Szpinakowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek

Szpinakowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).
20.11-26.11.2023
20.11.2023, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Wafle ryżowe 30 g.
Obiad
Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos jogurtowo-truskawkowy* 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek

Barszcz ukraiński z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek b/c 100 g, Sos jogurtowo truskawkowy*b/c 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Kanapka z szynką i pomidorem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE,).
21.11.2023, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Płatki jęczmienne na mleku 400 ml (MLE, GLU JĘCZ,) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Szynkowa z indyka-produkt blokowy, drobiowy, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona 20 g, Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).
Obiad
Dieta podstawowa

Jarzynowa z zacierką -podstawa 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Kotlet drobiowy panierowany 100 g (GLU PSZ, JAJ,), Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

Jarzynowa z zacierką -podstawa 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,).
22.11.2023, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g ,Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa

Kapuśniak z kapusty młodej 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i jabłka z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
23.11.2023, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt (MLE,), Szynka wędzona-pr.dr.wędzony,parzony 20 g, Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Szpinakowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
24.11.2023, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Dżem 25 g 2 szt, Gruszka 1szt. 150 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Dżem 25 g 2 szt, Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Krupnik jęczmienny 400 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki z koperkiem 200 g Kotlet z ryby (Miruna) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
13.11-19.11.2023
13.11.2023, poniedziałek
Śniadanie
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Płatki jęczmienne na mleku 400 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60g, Pomidor 80g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,), Sałata zielona 20 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60g, Pomidor 80g, Sałata zielona 20g. Drugie śniadanie: jabłko 1szt.
Obiad
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Brokułowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu 100g (MLE, S02,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 100g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek
14.11.2023, wtorek
Śniadanie
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb razowy 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka Piastowska wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g (SOJ,), Sałata zielona 20g, Pomidor 80g. Drugie śniadanie: jogurt naturalny
100g 1 szt (MLE,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynka Piastowska wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g (SOJ,), Ogórek kiszony 80g, Sałata zielona 20g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami 400 ml, (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200g (GLU PSZ,), Gulasz wołowy 150g (GLU PSZ,), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Dynia duszona z olejem* 100g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
15.11.2023, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Ser żółty 60g (MLE,), Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g, (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Serek homo. naturalny 80g (MLE,), Jabłko pieczone 1szt, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem 100g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Brokuł gotowany* 100g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
16.11.2023, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Pasta z twarogu z natką pietruszki 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Pomidor 80 g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Pasta z twarogu z natką pietruszki 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Pomidor 80 g.
Obiad
Dieta podstawowa

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Leczo z cukini z kiełbasą 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Jabłko 1 szt.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
17.11.2023, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Płatki pszenne na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Dżem 25 g 2 szt, Śliwka szt 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.
Obiad
Dieta podstawowa

Krem z dyni i marchwi * 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa

Krem z dyni i marchwi *400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL,).
6.11-12.11.2023
6.11.2023, poniedziałek
Śniadanie
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 60g (SOJ,), Ogórek kiszony 80g, Sałata zielona 20g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 60g (SOJ, ), Ogórek kiszony 80g, Sałata zielona 20g. Drugie śniadanie: Kanapka z twarożkiem i sałatą (chleb razowy 60g, margaryna 5g, sałata 5g, twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE,).
Obiad
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Solferino 400ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200g, Mus z jabłek z/c 100g, Sos jogurtowy naturalny 100g (MLE, ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek
7.11.2023, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Makaron drobny na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g, (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,),
Polędwiczanka z warzywami, dr.-wp., homogeniozwana w osłonce niejadalnej 60 g (SOJ, MLE,), Papryka świeża 80g, Sałata zielona 20g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Makaron drobny na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Polędwica z Majerankiem, drobiowa z dodatkiem wieprzowiny, parzona 60g (SOJ,), Papryka świeża 80g, Sałata zielona 20g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Wielowarzywna z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200g, Pieczeń rzymska wieprzowa 60g (GLU PSZ, JAJ,), Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki z olejem 100g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
8.11.2023, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa

Ryż na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek homo o smaku wanilinowym 80g (MLE,), Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30g, (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Ryż na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Serek homo o smaku wanilinowym 80 g (MLE,), Jabłko 1szt, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200g, Kotlet drobiowy panierowany z udźca 80g (GLU PSZ, JAJ, ) Fasolka szparagowa z wody* 100g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
9.11.2023, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE, ), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Salceson z indykiem z dodatkiem surowców wieprzowych parzony 60 g (SOJ, SEL,), Sałata zielona 20g, Ogórek kiszony 80g Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Kasza kukurydziana na mleku 400 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 60g (SOJ,), Sałata zielona 20g, Ogórek kiszony 80g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml, (GLU PSZ, MLE, SEL, ), Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki 350g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Brokuł gotowany* 150g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200g (GLU PSZ,), Sos mięsno warzywny (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL,), Brokuł gotowany* 150g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.
10.11.2023, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25g 2 szt, Gruszka 1szt. 150g, Chleb Graham 30g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100g (GLU PSZ,), Margaryna o zaw. 3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek 80g (MLE,), Pomidor 80g, Sałata zielona 20g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa

Kalafiorowa z ryżem 400 ml, (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200g, Kotlet z ryby (Dorsz) 80g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,) .
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek

Kalafiorowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200g, Ryba pieczona (Dorsz) 60g (RYB,) Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Warzywa po grecku 100g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Kisiel o smaku truskawkowym b/c 150 ml.
30.10-5.11.2023
30.10.2023, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Płatki pszenne na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE, ), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Śniadaniowa drobiowa- produkt drobiowy, parzony w osłonce niejadalnej 50 g (SOJ,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Płatki pszenne na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 140 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt Śniadaniowa drobiowa- produkt drobiowy, parzony w osłonce niejadalnej 50 g (SOJ,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.
Obiad
Dieta podstawowa

Fasolowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym *350 g (GLU PSZ, MLE, ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
31.10.2023, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem instant/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Roszponka 20 g, Pomidor 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem instant/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt, Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Roszponka 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa

Brokułowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos meksykański 100 g (GLU PSZ,), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, ,Surówka z kapusty białej z olejem.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek
2.11.2023, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Ser topiony 50 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Filet królewski z indykiem produkt drobiowy z dodatkiem wieprzowiny średnio rozdrobniony parzony, wędzony 30 g (SOJ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
3.11.2023, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g(GLU PSZ, GLU ŻYT,) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 1 szt, Miód (25g) 1 szt, Jabłko 1 szt, Twarożek 40 g (MLE, ),Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE, ) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT ), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Dżem 25 g 1 szt, Miód (25g) 1 szt, Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa

Szpinakowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 80 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Szpinakowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem 200 g, Pulpet z ryby (Dorsz) 60 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,).
24-27.10.2023
24.10.2023, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Płatki jęczmienne na mleku 400 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ, ), Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Płatki jęczmienne na mleku 400 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 140 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ, ) Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g.
Obiad
Dieta podstawowa

Jarzynowa z zacierką -podstawa 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, ), Ziemniaki 200 g, Kotlet drobiowy panierowany 80 g (GLU PSZ, JAJ,), Surówka wykwintna z olejem b/c 150 g (JAJ, GOR, ) Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
25.10.2023, środa
Śniadanie
Dieta Podstawowa

Płatki owsiane na mleku 400 ml (MLE, GLU OW,) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE, ) Ser topiony 50 g (MLE, ), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, ) Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu, (60%) 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE, ) Pomidor 80 g, Sałata zielona 20g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta Podstawowa

Kapuśniak z kapusty młodej 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi z olejem 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Cukrzycowa
+ podwieczorek
26.10.2023, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt (MLE,), Śniadaniowa drobiowa- produkt drobiowy, parzony w osłonce niejadalnej 15 g (SOJ, ), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Kasza manna na mleku 400 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 140 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.
Obiad
Dieta podstawowa

Szpinakowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL, ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna
27.10.2023, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,) Masło porcjowane 10 g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25g 2 szt, Gruszka 1szt. 150 g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna

Zacierka na mleku 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,) Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 140 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 2 szt, Dżem 25 g 2 szt, Jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa

Krupnik jęczmienny 400 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki 200 g, Kotlet z ryby (Miruna) 80 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych – Kardiologiczna