Diety dla pacjentów

Szanowni Państwo,

Na podstawie zlecenia lekarskiego lub po konsultacji z dietetykiem w zakresie profilaktyki i leczenia chorób żywieniowozależnych lub żywienia w określonej chorobie, każdy pacjent może sobie wybrać zaleconą dietę z przedstawionego wykazu diet:

 

DIETY DLA OSÓB DOROSŁYCH

Kod diety Nazwa diety
1 Dieta podstawowa
2 Dieta łatwostrawna
3 Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu – dieta niskotłuszczowa
4 Dieta łatwostrawna z ogranicz.  substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
5 Dieta bogatoresztkowa
6 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
7 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
8 Dieta ubogoenergetyczna
9 Dieta bogatobiałkowa – dieta łatwostrawna o zwiększonej zawartości białka
10 Dieta niskobiałkowa – dieta z ograniczeniem białka
11 Dieta eliminacyjna
12 Dieta papkowata
13 Dieta płynna
14 Dieta płynna wzmocniona

 

DIETY DLA DZIECI I MŁODZIEŻY

Kod diety Nazwa diety
P1 Dieta podstawowa
P2 Dieta łatwostrawna
P3 Dieta łatwostrawna częściowo rozdrobniona
P4 Dieta łatwostrawna płynna
P5 Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
P6 Dieta bogatoresztkowa
P7 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
P8 Dieta ubogoenergetyczna
P9 Dieta bogatobiałkowa
P10 Dieta niskobialkowa normokaloryczna
P11 Dieta bezglutenowa
P12 Dieta bezglutenowa bezmleczna
P13 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
P14 Dieta wegetariańska
P15 Dieta bezmleczna

DOKUMENTY INFORMACYJNE:

LP Nazwa dokumentu
1 Piramida zdrowia
2 Tabela wartości indeksu glikemicznego  IG wybranych produktów spożywczych – ma zastosowanie podczas planowania posiłków dla chorych na cukrzycę
3 Żywienie naturalne niemowląt, schemat żywienia niemowląt karmionych piersią
4 Żywienie sztucznie niemowląt, schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym

 

Zasady dobrego żywienia

Zasady dobrego żywienia

1. Posiłki należy spożywać regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
2. Warzywa i owoce jeść jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co się je. Należy pamiętać o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
3. Należy spożywać produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
4. Codziennie pić co najmniej 2 duże szklanki mleka. W przypadkach nietolerancji laktozy można je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
5. Ograniczyć spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Zamiast tego zwiększyć spożycie ryb, nasion roślin strączkowych i jaj.
6. Ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, zastępując je dobrej jakości olejami roślinnymi (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany).
7. Unikać spożycia cukru i słodyczy, zastępując je owocami i orzechami.
8. Nie dosalać potraw i kupować produkty z niską zawartością soli. Używać ziół – mają one cenne składniki i poprawiają smak. Warto używać takich ziół/przypraw, jak rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia, kurkuma, czosnek, imbir czy cynamon.
9.  Należy pić co najmniej 1,5 l wody dziennie.
10. Nie spożywać alkoholu.
11. Dbaj o odpowiednią długość snu.

I ważne, aby być aktywnym fizycznie, jeśli tylko zdrowie na to pozwala.