Diety dla pacjentów

Zasady dobrego żywienia

1. Posiłki należy spożywać regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
2. Warzywa i owoce jeść jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co się je. Należy pamiętać o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
3. Należy spożywać produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
4. Codziennie pić co najmniej 2 duże szklanki mleka. W przypadkach nietolerancji laktozy można je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
5. Ograniczyć spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Zamiast tego zwiększyć spożycie ryb, nasion roślin strączkowych i jaj.
6. Ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, zastępując je dobrej jakości olejami roślinnymi (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany).
7. Unikać spożycia cukru i słodyczy, zastępując je owocami i orzechami.
8. Nie dosalać potraw i kupować produkty z niską zawartością soli. Używać ziół – mają one cenne składniki i poprawiają smak. Warto używać takich ziół/przypraw, jak rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia, kurkuma, czosnek, imbir czy cynamon.
9.  Należy pić co najmniej 1,5 l wody dziennie.

10. Nie spożywać alkoholu.

11. Dbaj o odpowiednią długość snu.

I ważne, aby być aktywnym fizycznie, jeśli tylko zdrowie na to pozwala.