Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 21.07.-03.08.2025

Jadłospis 21.07-03.08.2025 korekta

Jadłospis 21.07-3.08.2025

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE), Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g. Drugie śniadanie : Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Brokułowa z ryżem  350 ml ( MLE, SEL). Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą.  150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem  100 g (SEL), Cukinia pieczona z olejem * 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ryżem  350 ml ( MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą.  150 g (GLU PSZ, SEL,),Surówka z selera i jabłka z olejem b/c  100 g (SEL,) Cukinia pieczona z olejem * 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml . Podwieczorek :Kefir 2% tł 200 ml (MLE),

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02, ) Twaróg półtłusty 50 g ( MLE), Sałata zielona 20 g Ogórek świeży 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ), może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02), Sałata zielona 20 g Ogórek świeży 80 g Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Bitka z szynki wieprzowej duszona 90 g (GLU PSZ), Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem  100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Pieczarkowa z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 90 g Sos szpinakowy* 100 ml ( GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem  100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek : chleb Graham 60 g ( GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Twarożek 25 g ( MLE), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Ser żółty 60 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem 100 g (MLE, S02,), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem 100 g (MLE, S02,), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT ), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 80 g (MLE), Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 80 g (MLE), Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g .Drugie śniadanie: Maślanka 150 ml ( MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami  350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ), Surówka z rzodkwi, marchwi i jabłka z olejem  150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami () 350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ), Surówka z rzodkwi, marchwi i jabłka z olejem  150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Twaróg półtłusty 25 g ( MLE) Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Twaróg półtłusty 50 g ( MLE), Dżem 25 g 2 szt Jabłko 1 szt 1 szt.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Twarożek 80 g ( MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Zupa wiosenna z cukinią i makaronem  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Ryba smażona (Dorsz) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,) Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Warzywa po grecku (bez cukru)  100 g (GLU PSZ, SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zupa wiosenna z cukinią i makaronem  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,) Sos koperkowy  100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Warzywa po grecku (bez cukru)  100 g (GLU PSZ, SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Wafle ryżowe 30 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek b/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE,) Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 20 g, Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Jarzynowa z zacierką -podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Surówka wielowarzywna z olejem 100 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Jarzynowa z zacierką – podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka wielowarzywna z olejem b/c 100 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,). Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,), Twaróg półtłusty 25 g (MLE,), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Nektarynka 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g. Podwieczorek: Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt (MLE,), Filet zapiekany drobiowy 20 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Sok pomidorowy 200 ml.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 150 g (SEL,), Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 2 szt, Arbuz 200 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Serek homo. naturalny 50 g (MLE,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt, Serek homo. naturalny 50 g (MLE,), Dżem 25 g 1 szt, Arbuz 200 g, Chleb Graham 30 g  GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).