Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 09.06.-22.06.2025
Zdjęcia posiłków
09.06.2025, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), drugie śniadanie: Jogurt naturalny 2,5% tł. 150g 1 szt. (MLE).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Fasolowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Zupa wiosenna z cukinią i ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE).
10.06.2025, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Twarożek z koperkiem 80 g (MLE), Pomidor 90 g, Roszponka 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Twarożek z koperkiem 80 g (MLE), Pomidor 90 g, Roszponka 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), drugie śniadanie: jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Ogórkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Brokułowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ), Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g, Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: sok pomidorowy 200ml.
11.06.2025, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g, (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Mix sałat 20 g, Pomidor 80 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Pomidor 80 g, Mix sałat 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Pomidor 20 g.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Pulpet drobiowy 90 g ( GLU PSZ, JAJ,) Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL ) Surówka z marchwi i chrzanu 100 g (MLE, S02,) Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c Sos pietruszkowy 100 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Pieczarkowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet drobiowy 90 g ( GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g ( MLE, S02,), Fasolka szparagowa z wody* 100 ,g Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml ( MLE).
12.06.2025, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE). Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g, Serek homo. o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Serek homo. o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt. (MLE).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Cukinia pieczona z olejem * 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 350 g (SEL, GLU JĘCZ), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), Cukinia pieczona z olejem * 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: jabłko 1 szt.
13.06.2025, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g, (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Twarożek 40 g (MLE), Dżem 25 g 1 szt., Miód 25 g 1 szt. Jabłko 1 szt.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Twarożek 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20, drugie śniadanie: Kefir 2% tł. 200 ml (MLE).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń z ryby mielonej (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: jabłko 1 szt.
16.06.2025, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,), Twaróg półtłusty 25 g (MLE,), Sałata zielona 5 g.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos jogurtowo-truskawkowy* 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek
17.06.2025, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Makaron drobny na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, MLE) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE) Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,) Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ),
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,) Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Grochowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SE), Kasza gryczana 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos ziołowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g ( MLE,) Szpinak (liście) gotowany z olejem 100 g (GLU PSZ,) Kompot owocowy b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Grochowa z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, SEL,) Kasza gryczana 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ, ) Sos ziołowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Surówka z rzepy, jabłka i marchewki () 100 g ( MLE,) Szpinak (liście) gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Kefir 2% tł 200 ml ( MLE,).
18.06.2025, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Ryż na mleku 300 ml ( MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Serek homo o smaku wanilinowym 80 g (MLE,) Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo naturalny 80 g (MLE,). Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ,) Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,) Jajko gotowane kl M 0,5 szt (JAJ,) Sałata zielona 5 g
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krem z cukinii () 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Eskalopka z kurczaka 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, ) Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałata zielona z kefirem 60 g (MLE,)
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Krem z cukinii () 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Filet z kurczaka gotowany 90 g Sos bazyliowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Fasolka szparagowa z wody* 100 g Sałata zielona z kefirem 60 g (MLE,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE,)