Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 09.06.-22.06.2025

Jan Paweł II 9-22.06.2025.

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), drugie śniadanie: Jogurt naturalny 2,5% tł. 150g 1 szt. (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Fasolowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Zupa wiosenna z cukinią i ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Twarożek z koperkiem 80 g (MLE), Pomidor 90 g, Roszponka 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Twarożek z koperkiem 80 g (MLE), Pomidor 90 g, Roszponka 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), drugie śniadanie: jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Ogórkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ), Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g, Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: sok pomidorowy 200ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g, (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Mix sałat 20 g, Pomidor 80 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Pomidor 80 g, Mix sałat 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Pomidor 20 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Pieczarkowa z makaronem  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Pulpet drobiowy 90 g ( GLU PSZ, JAJ,) Sos pietruszkowy  100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL ) Surówka z marchwi i chrzanu  100 g (MLE, S02,) Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c Sos pietruszkowy 100 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Pieczarkowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane  200 g, Pulpet drobiowy 90 g ( GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g ( MLE, S02,), Fasolka szparagowa z wody* 100 ,g Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml ( MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE). Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g, Serek homo. o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Serek homo. o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt. (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Cukinia pieczona z olejem * 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 350 g (SEL, GLU JĘCZ), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), Cukinia pieczona z olejem * 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: jabłko 1 szt.