Dobry posiłek w szpitalu

Szanowni Pacjenci,

uprzejmie informujemy, że od 24 października 2023 r. Krakowski Szpital Specjalistyczny im. św. Jana Pawła II przystąpił do programu pilotażowego pt. „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

Program stanowi integralną część procesu leczenia i rekonwalescencji pacjenta.

Zgodnie z wytycznymi na niniejszej stronie będą publikowane, codziennie (w dni robocze) tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

Jadłospisy

Zdjęcia posiłków

17.02.2025-23.02.2025

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Fasolowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE,), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Dyniowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE,), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Podpłomyki b/c 20 g ( GLU PSZ, MLE, )

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Pomidor 90 g, Roszponka 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Pomidor 90 g, Roszponka 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,). Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Ogórkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ,), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ,), Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g, Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.

10.02.2025-16.02.2025

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt, Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml ( MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 20 g, Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Jarzynowa z zacierką-podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ,), Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Jarzynowa z zacierką dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g. Podwieczorek: Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt (MLE,), Filet zapiekany drobiowy 20 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Sok pomidorowy 200 ml.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 150 g (SEL,). Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 2 szt, Mandarynka 150 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Serek homo. naturalny 50 g (MLE,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Margaryna porcjowa 15g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krupnik jęczmienny 350 ml ( MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt (MLE,).

03.02.2025-09.02.2025

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt, Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 100 g (SEL,), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 100 g (SEL,), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02,), Twaróg półtłusty 50 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02,), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Bitka z szynki wieprzowej 90 g (GLU PSZ,), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Szynka wieprzowa gotowana 90 g, Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ,). Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,), Twarożek 25 g (MLE,), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Ser żółty 60 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

 

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem 100 g (MLE, S02,), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem b/c 100 g (MLE, S02,), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Pasta z twarogu z koperkiem 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Pomidor 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, 1 szt Pasta z twarogu z koperkiem 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Maślanka 150 ml (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU, PSZ, MLE, SEL, GLU, ŻYT), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU, PSZ,), Surówka z rzodkwi, jabłka i marchewki 150 g ( MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU, PSZ, MLE, SEL, GLU, ŻYT), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ,), Surówka z rzodkwi, jabłka i marchewki 150 g ( MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU, PSZ,),
Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Twaróg półtłusty 25 g (MLE),
Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU, PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU, ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Twaróg półtłusty 50 g (MLE,), Dżem 25 g 2 szt, jabłko 1 szt., Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Śniadanie

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU, PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt., Dżem 25 g 2 szt., Jabłko 1 szt., Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Dyniowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Dyniowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru)  100 g (GLU PSZ, SEL,).

27.01.2025-02.02.2025

20.01.2025-26.01.2025

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Fasolowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE,), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Dyniowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE,), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g, Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem instant/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Roszponka 10 g, Pomidor 90 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem instant/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Roszponka 10 g, Pomidor 90 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Ogórkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ,), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ,), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Mix sałat 20 g, Pomidor 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Mix sałat 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Pomidor 20 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Fasolka szparagowa z wody* 100 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Pieczarkowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Fasolka szparagowa z wody* 100 g. Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 350 g (SEL, GLU JĘCZ,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g. Podwieczorek: Jabłko 1 szt.

Śniadanie Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 1 szt, Miód (25g) 1 szt, Jabłko 1 szt, Twarożek 40 g (MLE,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Obiady Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw *350 ml (SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw *350 ml (SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń z ryby mielonej (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Jabłko 1 szt.

13.01.2025-19.01.2025

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Wafle ryżowe 30 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek b/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna 80% tł 5 g (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 20 g, Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Jarzynowa z zacierką -podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Bitka z szynki wieprzowej 90 g (GLU PSZ,), Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Jarzynowa z zacierką -podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Szynka wieprzowa gotowana 90 g, Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,). Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna 80% tł 5 g
(MLE,), Twaróg półtłusty 25 g (MLE,), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska drobiowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska drobiowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g. Podwieczorek: Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt (MLE,), Filet zapiekany drobiowy 20 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Sok pomidorowy 200 ml.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 150 g ( SEL,). Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 2 szt, Mandarynka 150 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Serek homo. naturalny 50 g (MLE,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt (MLE,).

06.01.2025-12.01.2025

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02,), Twaróg półtłusty 50 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02,), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 100 g (SEL,), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL,), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna 80% tł 5 g (MLE,), Serek homo. naturalny 25 g (MLE,), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Ser żółty 60 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem 100 g (MLE, S02,), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem b/c () 100 g (MLE, S02,), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Pasta z twarogu z koperkiem 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Pomidor 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Pasta z twarogu z koperkiem 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Maślanka 150 ml (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,), Surówka z rzodkwi, jabłka i marchewki 150 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,), Surówka z rzodkwi, jabłka i marchewki 150 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna 80% tł 5 g (MLE,), Twaróg półtłusty 25 g (MLE,), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Twaróg półtłusty 50 g (MLE,), Dżem 25 g 2 szt, Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Dyniowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Dyniowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Wafle ryżowe 30 g.

30.12.2024-05.01.2025

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Pomidor, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Pomidor, Sałata zielona 20 g.Drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g
(MLE,), Twaróg półtłusty 25 g (MLE,), Sałata zielona 5 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty kiszonej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g  (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko 200 g, Mus z jabłek b/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Makaron drobny na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Grochowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Szpinak (liście) gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Grochowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Szpinak (liście) gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ,). Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml ( MLE,)

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g. Drugie śniadanie: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz czerwony z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki 350 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Banan 1szt.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz czerwony z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos mięsno warzywny (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL,), Brokuł gotowany* 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Sałata zielona 5 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 2 szt, Gruszka 1szt. 150 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kalafiorowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru) 200 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Kalafiorowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Warzywa po grecku (bez cukru) 200 g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml.

23.12.2024-29.12.2024

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Ryż na mleku 300 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 350 g (SEL, GLU JĘCZ,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,). Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 150 g. Podwieczorek: Jabłko 1 szt.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Dyniowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE,), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Kalafior gotowany* 100 g, Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Dyniowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE,), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Kalafior gotowany* 100 g, Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).

 

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 1 szt, Miód (25g) 1 szt, Jabłko 1 szt,  Twarożek 40 g (MLE,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Szpinakowa z zacierką 350 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Szpinakowa z zacierką 350 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń z ryby mielonej (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Jabłko 1 szt.

16.12.2024-22.12.2024

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Wafle ryżowe 30 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek b/c 100 g Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE,) Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ,) Margaryna roślinna 80% tł 5 g (MLE,) Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Pomidor 20 g

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 20 g, Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Jarzynowa z zacierką-podstawa 350 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Eskalopka z kurczaka 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Jarzynowa z zacierką -podstawa 350 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,). Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna 80% tł 5 g (MLE,), Twaróg półtłusty 25 g (MLE,), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,), Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g. Podwieczorek: Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt (MLE,,) Filet zapiekany drobiowy 20 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie:Sok pomidorowy 200 ml.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos boloński -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 150 g (SEL,). Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 2 szt, Mandarynka 150 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Serek homo. naturalny 50 g (MLE,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,). Podwieczorek: Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt (MLE,).

09.12.2024-15.12.2024

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa z mlekiem/p b/c 250 g (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (M