Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 31.03.-13.04.2025

Jadłospis 31.03.-13.04.2025

31.03-13.04.2025 – korekta

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g, Drugie śniadanie: jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem 100 g (SEL), Cukinia pieczona z olejem * 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą. 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL), Cukinia pieczona z olejem * 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml ( MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02), Twaróg półtłusty 50 g ( MLE), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6 

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, Drugie śniadanie: jogurt naturalny 100g (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,) Bitka z szynki wieprzowej 90 g (GLU PSZ,) Sos szpinakowy* 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,) Kompot owocowy* b/c 250 ml

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6 

+ podwieczorek

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 90 g, Sos szpinakowy* 100 ml ( GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Twarożek 25 g (MLE), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Ser żółty 60 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Serek homo. naturalny 80 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g, drugie śniadanie: jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g ( GLU PSZ, JAJ) Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Ćwikła z chrzanem 100 g (MLE, S02), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Ćwikła z chrzanem b/c 100 g (MLE, S02), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 80 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt. Pasta z twarogu z koperkiem 80 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.

Obiad 

Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), Surówka z rzodkwi, jabłka i marchewki 150 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Ziemniaczana 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), Surówka z rzodkwi, jabłka i marchewki 150 g ( MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1  

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Twaróg półtłusty 50 g (MLE), Dżem 25 g 2 szt. Jabłko 1 szt.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt., Twarożek 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1  

Dyniowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Dyniowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, drugie śniadanie: wafle ryżowe 30g.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml ( MLE), Kompot owocowy* b/c 250 m.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek  b/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Jajko gotowane kl. M 1 szt. ( JAJ), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 20 g, Papryka świeża, 80 g Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt., Jajko gotowane kl. M 1 szt. ( JAJ), Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Jarzynowa z zacierką 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ), Surówka wielowarzywna z olejem 100 g (SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ), Sos pietruszkowy 100 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7 

Jarzynowa z zacierką dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka wielowarzywna z olejem 100 g (SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Serek homo. naturalny 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Serek homo. naturalny 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: kiwi 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ), Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02), Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 100 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ), Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g, podwieczorek: jogurt naturalny 100 ml (MLE).

Śniadanie

Dieta Podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt. (MLE), Filet zapiekany drobiowy 20 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Twarożek 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, drugie śniadanie: sok pomidorowy 200 ml.

Obiad

Dieta Podstawowa 1

 Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Sos boloński -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 150 g (SEL), kefir 200 ml (MLE), podwieczorek: Kefir 200 ml (MLE).

Śniadanie

Dieta Podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Dżem 25 g 2 szt., Jabłko 1 szt., Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Serek homo. naturalny 50 g (MLE).

Dieta o obniżonej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt., Serek homo. naturalny 50 g (MLE), Dżem 25 g 1 szt., Jabłko 1 szt. Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Obiad

Dieta Podstawowa 1 

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL).

Dieta o obniżonej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba pieczona (Dorsz) 90 g ( RYB), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL).