Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 28.04.-11.05.2025
Zdjęcia posiłków
28.04.2025, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i jabłka 100 g (MLE), Cukinia pieczona z olejem * 100 g ,Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g (MLE), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Podwieczorek: Kefir 2% tł. 200 ml ( MLE).
29.04.2025, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02), Twaróg półtłusty 50 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt. Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02) Sałata zielona 20 g Ogórek kiszony 80 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt. ( MLE).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z ziemniakami (350 ml GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Bitka z szynki wieprzowej 90 g (GLU PSZ), Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 90 g Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Twarożek 25 g (MLE), Pomidor 20 g.
30.04.2025, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Ser żółty 60 g ( MLE), Sałata zielona 20 g ,Pomidor 80 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo. naturalny 80 g (MLE), Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g. Drugie śniadanie jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g ( GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Ćwikła z chrzanem 100 g (MLE, S02), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Ćwikła z chrzanem b/c 100 g (MLE, S02), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek :Sok pomidorowy 200 ml.
01.05.2025, czwartek
02.05.2025, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT ), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Twaróg półtłusty 50 g ( MLE), Dżem 25 g 2 szt Jabłko 1 szt 1 szt.
Śniadanie
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek 80 g ( MLE), Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g .Jabłko 1 szt .
Obiad
Dieta podstawowa 1

Zupa wiosenna z cukinią i makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6 obiad
+ podwieczorek

Zupa wiosenna z cukinią i makaronem 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB), Sos koperkowy 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml plus Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt ( MLE).
05.05.2025, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt. Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 m.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
06.05.2025, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Jajko gotowane kl. M 1 szt. (JAJ), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 20 g, Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g, (GLU PSZ).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt. Jajko gotowane kl. M 1 szt. (JAJ), Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Jarzynowa z zacierką-podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Surówka wielowarzywna z olejem 100 g (SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Jarzynowa z zacierką dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka wielowarzywna z olejem 100 g (SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ).
07.05.2025, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Serek homo. naturalny 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt. Serek homo. naturalny 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, drugie śniadanie: kiwi 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ), Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ), Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g, (MLE, S02), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Cukinia pieczona z olejem * 100g, podwieczorek: jogurt naturalny 100g (MLE).
08.05.2025, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt. (MLE), Filet zapiekany drobiowy 20 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Twarożek 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, drugie śniadanie: sok pomidorowy 200 ml.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Sos boloński -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 150 g (SEL), podwieczorek: kefir 200 ml (MLE).
09.05.2025, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 2 szt, Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Serek homo. naturalny 50 g (MLE,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt, Serek homo. naturalny 50 g (MLE,), Dżem 25 g 1 szt, Jabłko 1 szt, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7