Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 26.05.-08.06.2025

Jadłospis 26.05.-08.06.2025

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem 100 g (SEL,), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL,), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02,), Twaróg półtłusty 50 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Ogórek świeży 80 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt, Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02,), Sałata zielona 20 g, Ogórek świeży 80 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Bitka z szynki wieprzowej duszona 90 g (GLU PSZ,), Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ,), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Szynka wieprzowa gotowana 90 g, Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ,), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.