Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 23.06.-06.07.2025

Jan Paweł II 23.06.-6.07.2025. korekta

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g, drugie śniadanie: jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem 100 g (SEL), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: Kefir 2% tł. 200 ml (MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Necówka-wędlina średnio rozdrobniona, wp. pieczona 60 g (GLU PSZ, może zawierać: JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Twaróg półtłusty 50 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Ogórek świeży 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Necówka-wędlina średnio rozdrobniona, wp. pieczona 60 g (GLU PSZ, może zawierać: JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Sałata zielona 20 g, Ogórek świeży 80 g, drugie śniadanie: jogurt naturalny 100g 1 szt. (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Bitka z szynki wieprzowej duszona 90 g (GLU PSZ), Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 90 g, Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Twarożek 25 g (MLE), Pomidor 20 g.