Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 18.08.-31.08.2025
Zdjęcia posiłków
18.08.2025, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1.

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g. Drugie śniadanie :Jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą. 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem 100 g (SEL) ,Cukinia pieczona z olejem * 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g. Gulasz warzywny z ciecierzycą. 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g ( SEL), Cukinia pieczona z olejem * 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml ( MLE).
19.08.2025, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02), Twaróg półtłusty 50 g ( MLE), Sałata zielona 20 g Ogórek świeży 80 g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02), Sałata zielona 20 g Ogórek świeży 80 g.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Bitka z szynki wieprzowej duszona 90 g (GLU PSZ,) Sos szpinakowy* 100 ml ( GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 90 g Sos szpinakowy* 100 ml ( GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
20.08.2025, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Ser żółty 60 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Nektarynka 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem 100 g (MLE, S02,), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem b/c 100 g (MLE, S02,), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.
21.08.2025, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 80 g (MLE), Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 80 g (MLE), Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Maślanka 150 ml ( MLE),
Obiad
Dieta podstawowa 1.

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ), Surówka z rzodkwi, marchwi i jabłka z olejem 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek.

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ), Surówka z rzodkwi, marchwi i jabłka z olejem 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Twaróg półtłusty 25 g ( MLE), Pomidor 20 g.
22.08.2025, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Twaróg półtłusty 50 g ( MLE), Dżem 25 g 2 szt Jabłko 1 szt 1 szt.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Twarożek 80 g ( MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Zupa wiosenna z cukinią i makaronem 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zupa wiosenna z cukinią i makaronem 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB) Sos koperkowy 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
25.08.2025, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Drugieśniadanie :Wafle ryżowe 30 g.
Obiad
Dieta podstawowa 1.

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek z/c 100 g Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml ( MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek.

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek b/c 100 g Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek:Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Pomidor 20 g.
26.08.2025, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 20 g, Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,), Sałata zielona 20 g, Papryka świeża 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Jarzynowa z zacierką -podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Surówka wielowarzywna z olejem 100 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Jarzynowa z zacierką -podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka wielowarzywna z olejem b/c () 100 g (SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,). Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,), Twaróg półtłusty 25 g (MLE,), Pomidor 20 g.
27.08.2025, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Serek homo. naturalny 80 g (MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo. naturalny 80 g (MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Nektarynka 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,) Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ), Sos jarzynowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 100 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ), Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ) Sos jarzynowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 100 g Podwieczorek: Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE).
28.08.2025, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE) Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt ( MLE) ,Filet zapiekany drobiowy 20 g (MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek 80 g ( MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie:Sok pomidorowy 200 ml.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Sos boloński z mięsa wp 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,) Sos boloński -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 150 g ( SEL), Podwieczorek :Kefir 2% tł 200 ml ( MLE),
29.08.2025, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Dżem 25 g 2 szt Arbuz 200 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Serek homo. naturalny 50 g (MLE).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo. naturalny 80 g (MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Warzywa po grecku 100 g (GLU PSZ, SEL),
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Krupnik jęczmienny 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB), Sos jarzynowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Warzywa po grecku () 100 g (GLU PSZ, SEL). Podwieczorek: Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt ( MLE).