Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 14.04.-27.04.2025

Jadłospis 14.04-27.04.2025

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,). Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

 Fasolowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE,), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Dyniowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE,), Sos bazyliowy* 100 ml ( GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL,), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Twarożek z koperkiem 80 g (MLE), Pomidor 90 g, Roszponka 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Twarożek z koperkiem 80 g (MLE), Pomidor 90 g, Roszponka 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) + drugie śniadanie: jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Ogórkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ), Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g, Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Mix sałat 20 g, Pomidor 80 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt. Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Pomidor 80 g, Mix sałat 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Pomidor 20 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu 100 g (MLE, S02), Fasolka szparagowa z wody* 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Pieczarkowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu b/c  100 g (MLE, S02), Fasolka szparagowa z wody* 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: Kefir 2% tł. 200 ml (MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Cukinia pieczona z olejem * 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 350 g (SEL, GLU JĘCZ,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,), Cukinia pieczona z olejem * 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Jabłko 1szt.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Dżem 25 g 1 szt, Miód (25g) 1 szt, Jabłko 1 szt, Twarożek 40 g (MLE,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń z ryby mielonej (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL, ). Podwieczorek: Jabłko 1 szt.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Makaron drobny na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt. Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Ogórek kiszony 80 g, Sałata zielona 20 g, drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Twaróg półtłusty 25 g (MLE) Sałata zielona 5 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Grochowa z ziemniakami 350 ml ( GLU PSZ, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek z/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Grochowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek b/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Ryż na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Serek homo o smaku wanilinowym 80 g (MLE), Jabłko 1 szt. Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Ryż na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt., Serek homo o smaku wanilinowym 80 g  (MLE), Jabłko 1 szt. Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

 Krem z cukinii 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Eskalopka z kurczaka 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE), Fasolka szparagowa z wody* 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Krem z cukinii 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Filet z kurczaka gotowany 90 g, Sos bazyliowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Fasolka szparagowa z wody* 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynka Drobiowa parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, drugie śniadanie: Kefir 2% tł. 200 ml (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz czerwony z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Łazanki z kapustą i mięs wp. z łopatki 350 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Banan 1 szt.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz czerwony z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Sos mięsno warzywny (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL), Brokuł gotowany* 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Sałata zielona 5 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Dżem 25 g 2 szt. Jabłko 1 szt. Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Twarożek 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, drugie śniadanie jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kalafiorowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru) 200 g (GLU PSZ, SEL).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+podwieczorek

Kalafiorowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB), Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Warzywa po grecku (bez cukru) 200 g (GLU PSZ, SEL), podwieczorek: kisiel o smaku truskawkowym b/c 150 ml.