Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 12.05.-25.05.2025

Jan Paweł II 12-25.05.2025. korekta

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), drugie śniadanie: Jogurt naturalny 2,5% tł. 150g 1 szt. (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Fasolowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Zupa wiosenna z cukinią i ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Twarożek z koperkiem 80 g (MLE), Pomidor 90 g, Roszponka 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem przyswajalnych węglowodanów

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Twarożek z koperkiem 80 g (MLE), Pomidor 90 g, Roszponka 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), drugie śniadanie: jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Ogórkowa z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Kasza gryczana 200 g Gulasz wołowy 150 g ( GLU PSZ,) Sałatka z buraczków i jabłka z olejem () 100 g Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem przyswajalnych węglowodanów

+ podwieczorek

Brokułowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ), Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g, Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Mix sałat 20 g, Pomidor 80 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem przyswajalnych węglowodanów

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Pomidor 80 g, Mix sałat 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Pomidor 20 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Pieczarkowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu 100 g (MLE, S02), Fasolka szparagowa z wody* 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem przyswajalnych węglowodanów

+ podwieczorek

Pieczarkowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02), Fasolka szparagowa z wody* 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Kefir 2% tł. 200 ml (MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g, Serek homo. o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Serek homo. o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata lodowa 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt. (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Fasolka po bretońsku 350g, (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Cukinia pieczona z olejem * 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 350 g (SEL, GLU JĘCZ), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), Cukinia pieczona z olejem * 150 g ,Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: Jabłko 1 szt.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Dżem 25 g 1 szt., Miód (25g) 1 szt., Jabłko 1 szt., Twarożek 40 g (MLE), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Twarożek 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, drugie śniadanie: kefir 200 ml (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń z ryby mielonej (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL), podwieczorek: jabłko 1 szt.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g.Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ),
Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g
(MLE),Twaróg półtłusty 25 g ( MLE),Sałata zielona

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty białej  350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek  z/c 100 g ,Sos jogurtowy naturalny 100 g ( MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6 obiad

+ podwieczorek

Kapuśniak z kapusty białej  350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek  b/c 100 g ,Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml ,Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1  

Makaron drobny na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Papryka świeża 80 g, Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g, Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1  

Grochowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL), Kasza gryczana 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml Szpinak (liście) gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Grochowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL), Kasza gryczana 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml Szpinak (liście) gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ), podwieczorek: Kefir 2% tł. 200 ml (MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Ryż na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Serek homo o smaku wanilinowym 80 g (MLE), Jabłko 1 szt. Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb Graham 100 g (GLU PSZ) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt. Serek homo. naturalny 80 g (MLE) Jabłko 1 szt., drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Jajko gotowane kl. M 0,5 szt. (JAJ,) Sałata zielona 5 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z cukinii 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Eskalopka z kurczaka 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE), Fasolka szparagowa z wody* 100  Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sałata zielona z kefirem 60 g (MLE).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z cukinii 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Filet z kurczaka gotowany 90 g, Sos bazyliowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Fasolka szparagowa z wody* 100 g, Sałata zielona z kefirem 60 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: jogurt naturalny 100 g (MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, drugie śniadanie: kefir 200 ml (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz czerwony z botwinką i ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Łazanki z kapustą i mięs wp. z łopatki 350 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR) Kompot owocowy* b/c 250 ml, Banan 1szt.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz czerwony z botwinką i ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Sos mięsno warzywny (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL), Brokuł gotowany* 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Sałata zielona 5 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Dżem 25 g 2 szt., Jabłko 1 szt., Chleb Graham 30 g (GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt. Twarożek 80 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g, drugie śniadanie: jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kalafiorowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty białej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Warzywa po grecku (bez cukru) 200 g (GLU PSZ, SEL).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ Podwieczorek

Kalafiorowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB), Surówka z kapusty białej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Warzywa po grecku (bez cukru) 200 g, (GLU PSZ, SEL), podwieczorek: Kisiel o smaku truskawkowym b/c 150 ml.