Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 07.07.-20.07.2025

Jadłospis 7-20.07.2025

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g ,Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU), Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Fasolowa z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, SEL), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE), Sos bazyliowy* 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka b/c ( 100 g (MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Zupa wiosenna z cukinią i ziemniakami  350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE), Sos bazyliowy* 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka b/c  100 g (MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Podpłomyki b/c 20 g (Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Twarożek z koperkiem 80 g (MLE), Pomidor 90 g Roszponka 10 g Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie.

Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek z koperkiem 80 g (MLE), Pomidor 90 g Roszponka 10 g Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU), Jabłko 1 sztuka.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Ogórkowa z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g Gulasz wołowy 150 g ( GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem  100 g Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g Gulasz wołowy 150 g ( GLU PSZ), Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g Sałatka z buraczków i jabłka z olejem  100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sok pomidorowy 200 ml (podwieczorek).

.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Mix sałat 20 g Pomidor 80 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g ,Pomidor 80 g Mix sałat 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) , (drugie śniadanie).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Pieczarkowa z makaronem  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Pulpet drobiowy 90 g ( GLU PSZ, JA), Sos pietruszkowy  100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu () 100 g (MLE, S02,) Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Pieczarkowa z makaronem  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Pulpet drobiowy 90 g ( GLU PSZ, JAJ), Sos pietruszkowy  100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu b/c () 100 g ( MLE, S02),Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml  Podwieczorek :Kefir 2% tł 200 ml ( MLE). Po

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g ( MLE), Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g ( MLE), Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Barszcz biały z ziemniakami  350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT), Fasolka po bretońsku 350 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Cukinia pieczona z olejem * 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 350 g (SEL, GLU JĘCZ), Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ), Cukinia pieczona z olejem * 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml .Podwieczorek: Jabłko 1 szt.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Jabłko, masło, dżem, miód, ser biały, pieczywo, kawa, herbata, zupa mleczna.

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Twarożek 40 g (MLE,), Dżem 25 g 1 szt, Miód (25g) 1 szt, Jabłko 1 szt.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Sałata zielona, pomidor krojony, ser biały, pieczywo, masło, kawa, herbata i na drugie śniadanie dodatkowy napój.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadnie: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Krem z zielonych warzyw *350 ml (SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń z ryby mielonej (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Jabłko 1 szt.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Twaróg półtłusty 25 g ( MLE), Sałata zielona 5 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Kapuśniak z kapusty białej  350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek  z/c 100 g Sos jogurtowo-truskawkowy* 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Kapuśniak z kapusty białej  350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek  b/c 100 g ,Sos jogurtowo-truskawkowy* 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Makaron drobny na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Necówka-wędlina średnio rozdrobniona, wp.,pieczona 60 g (GLU PSZ, może zawierać: JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Makaron drobny na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Necówka-wędlina średnio rozdrobniona, wp.,pieczona 60 g (GLU PSZ, może zawierać: JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Grochowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos ziołowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL,), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE,), Szpinak (liście) gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Grochowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Kasza gryczana 200 g, Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos ziołowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL,), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE,), Szpinak (liście) gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Ryż na mleku 300 ml ( MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Serek homo o smaku wanilinowym 80 g ( MLE), Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Ryż na mleku 300 ml ( MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Serek homo o smaku wanilinowym 80 g ( MLE), Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Krem z cukinii  350 ml ( MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Eskalopka z kurczaka 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE), Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałata zielona z kefirem 60 g (MLE),

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Krem z cukinii  350 ml ( MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Filet z kurczaka gotowany 90 g Sos bazyliowy  100 ml ( GLU PSZ, SEL), Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałata zielona z kefirem 60 g (MLE),

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Sałata zielona 20 g, Ogórek kiszony 80 g. Drugie śniadanie: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Barszcz czerwony z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki 350 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,), Kompot owocowy* b/c 250 ml, Banan 1szt.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz czerwony z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,), Sos mięsno warzywny (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL,), Brokuł gotowany* 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Sałata zielona 5 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Dżem 25 g 2 szt Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek 80 g ( MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g . Drugie śniadanie :Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kalafiorowa z ryżem  350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty młodej z olejem  100 g Warzywa po grecku (bez cukru) , 200 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Kalafiorowa z ryżem () 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB), Sos jarzynowy  100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z kapusty młodej z olejem  100 g Warzywa po grecku (bez cukru)  200 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Kisiel o smaku truskawkowym b/c 150 ml.