Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 01.09.-14.09.2025

Jadłospis 01.09-14.09.2025

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki pszenne na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE), Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ). Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE,) Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt ( MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Fasolowa z ziemniakami  350 ml ( GLU PSZ, SEL), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g ( GLU PSZ, MLE), Sos bazyliowy* 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka b/c  100 g (MLE, SEL) Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Zupa wiosenna z cukinią i ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g ( GLU PSZ, MLE), Sos bazyliowy* 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka b/c  100 g (MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Podpłomyki b/c 20 g ( GLU PSZ, MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Twarożek z koperkiem 80 g ( MLE), Pomidor 90 g Sałata zielona  10 g. Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek z koperkiem 80 g ( MLE,) Pomidor 90 g. Sałata zielona 10 g. Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Ogórkowa z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g Gulasz wołowy 150 g ( GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem  100 g Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g. Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza gryczana 200 g Gulasz wołowy 150 g ( GLU PSZ), Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g Sałatka z buraczków i jabłka z olejem  100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek:Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE). Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Mix sałat 20 g Pomidor 80 g Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Pomidor 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Drugie śniadanie:Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Pomidor 20 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z makaronem  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Pulpet drobiowy 90 g ( GLU PSZ, JAJ), Sos pietruszkowy 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu  100 g (MLE, S02), Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Pieczarkowa z makaronem  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Pulpet drobiowy 90 g ( GLU PSZ, JAJ), Sos pietruszkowy 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z marchwi i chrzanu b/c  100 g (MLE, S02,) Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,) Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE), Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami  350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Fasolka po bretońsku 350 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR, ) Cukinia pieczona z olejem * 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 350 g ( SEL, GLU JĘCZ) Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ), Cukinia pieczona z olejem * 150 g Kompot owocowy* b/c 250 m. Podwieczorek:Jabłko 1 szt.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Twarożek 40 g ( MLE), Dżem 25 g 1 szt Miód (25g) 1 szt Jabłko 1 szt 1 szt.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Twarożek 50 g ( MLE), Dżem 25 g 1 szt Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Ryba smażona (Dorsz) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Bukiet jarzyn oprószany z olejem  100 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Pieczeń z ryby mielonej (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Sos koperkowy  100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Bukiet jarzyn oprószany z olejem  100 g (GLU PSZ, SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Kapuśniak z kapusty białej  350 ml (GL,U PSZ, SEL, GOR), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek  z/c 100 g Sos jogurtowo-truskawkowy* 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Wielowarzywna z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200 g. Mus z jabłek  z/c 100 g. Sos jogurtowo-truskawkowy* 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Makaron drobny na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Necówka-wędlina średnio rozdrobniona, wp.,pieczona 60 g ( GLU PSZ, może zawierać: JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, ) Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ),

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Makaron drobny na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Necówka-wędlina średnio rozdrobniona, wp.,pieczona 60 g ( GLU PSZ, może zawierać: JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)

Obiad

Dieta podstawowa 1

Grochowa z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, SEL), Kasza gryczana 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos ziołowy  100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki  100 g (MLE), Szpinak (liście) gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Grochowa z ziemniakami  350 ml (GLU PSZ, SEL), Kasza gryczana 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos ziołowy  100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki  100 g (MLE), Szpinak (liście) gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek : Kefir 2% tł 200 ml (MLE),

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Ryż na mleku 300 ml ( MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Serek homo o smaku wanilinowym 80 g (MLE), Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ),

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo. naturalny 80 g ( MLE), Jabłko 1 szt 1 sz. Drugie śniadanie:Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE),Jajko gotowane kl M 0,5 szt ( JAJ) Sałata zielona 5 g

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z cukinii  350 ml ( MLE, SEL) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Eskalopka z kurczaka 100 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE), Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałata zielona z kefirem 60 g ( MLE),

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z cukinii  350 ml ( MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane  200 g Filet z kurczaka gotowany 90 g Sos bazyliowy  100 ml ( GLU PSZ, SEL) Fasolka szparagowa z wody* 100 g Sałata zielona z kefirem 60 g ( MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek:Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Sałata zielona 20 g Ogórek kiszony 80 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Sałata zielona 20 g Ogórek kiszony 80 g Drugie śniadanie:Kefir 2% tł 200 ml (MLE,)

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz czerwony z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki 350 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, ) Kompot owocowy* b/c 250 ml Banan 1szt. 1 szt

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz czerwony z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,) Sos mięsno warzywny () (z mięsa wieprzowego) 150 g ( GLU PSZ, SEL,) Brokuł gotowany* 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek:Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ,) Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,) Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Sałata zielona 5 g

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Dżem 25 g 2 szt Śliwka szt 2 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek 80 g ( MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Drugie śniadanie:Jabłko 1 szt

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kalafiorowa z ryżem () 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane () 200 g Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,) Surówka z kapusty kiszonej z olejem () 100 g Warzywa po grecku (bez cukru) () 200 g (GLU PSZ, SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Kalafiorowa z ryżem () 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane () 200 g Ryba pieczona (Dorsz) 90 g ( RYB,) Sos jarzynowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c () 100 g Warzywa po grecku (bez cukru) () 200 g (GLU PSZ, SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek:Kisiel o smaku truskawkowym b/c 150 ml