Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 13.10.-26.10.2025

Jadłospis 13.10-26.10.25

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g Drugie śniadanie:Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Brokułowa z ryżem () 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą. () 150 g (GLU PSZ, SEL,) Surówka z selera i jabłka z olejem () 100 g (SEL,) Cukinia pieczona z olejem * 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6 + podwieczorek

Brokułowa z ryżem () 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą. () 150 g (GLU PSZ, SEL,) Surówka z selera i jabłkaz olejem b/c () 100 g (SEL,) Cukinia pieczona z olejem * 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek:Kefir 2% tł 200 ml (MLE,)

.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02, ) Twaróg półtłusty 50 g ( MLE,) Sałata zielona 20 g Ogórek kiszony 80 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02, ) Sałata zielona 20 g Ogórek kiszony 80 g.

Obiad Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, S02, ) Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,) Bitka z szynki wieprzowej duszona 90 g (GLU PSZ,) Sos szpinakowy* 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,) Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Pieczarkowa z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, S02, ) Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,) Szynka wieprzowa gotowana 90 g Sos szpinakowy* 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,) Kompot owocowy* b/c 250 ml.

 

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Ser żółty 60 g (MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Serek homo. naturalny 80 g ( MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g

Obiad Dieta podstawowa 1

Krem z soczewicy() 350 ml ( GLU PSZ, SEL,) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos jarzynowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Ćwikła z chrzanem () 100 g ( MLE, S02,) Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Krem z soczewicy() 350 ml ( GLU PSZ, SEL,) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos jarzynowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Ćwikła z chrzanem () 100 g ( MLE, S02,) Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Pasta z twarogu z koperkiem 80 g (MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Pasta z twarogu z koperkiem 80 g (MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g Drugie śniadanie: Maślanka 150 ml ( MLE,)

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ) Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami () 350 g (SEL,) Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z marchwi i selera z olejem () 150 g (SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6 + podwieczorek.

Barszcz biały z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ) Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami () 350 g (SEL,) Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z marchwi i selera z olejem () 150 g (SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek: Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ,) Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,) Twaróg półtłusty 25 g ( MLE,) Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Twaróg półtłusty 50 g ( MLE,) Dżem 25 g 2 szt Jabłko 1 szt 1 szt

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek 80 g ( MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g Drugie śniadanie:Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Dyniowa z makaronem () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Ryba smażona (Dorsz) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYBA, Marchew gotowana z olejem 100 g .Warzywa po grecku (bez cukru) () 100 g (GLU PSZ, SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6 + podwieczorek

Dyniowa z makaronem () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,) Sos koperkowy () 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Marchew gotowana z olejem b/c 100 g Warzywa po grecku (bez cukru) () 100 g (GLU PSZ, SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt ( MLE,)

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Ogórek kiszony 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Ogórek kiszony 80 g Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie:Wafle ryżowe 30 g

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz ukraiński z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, ) Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek () z/c 100 g Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml ( MLE,) Kompot owocowy* b/c 250 ml

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6 + podwieczorek

Barszcz ukraiński z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek () b/c 100 g Sos jogurtowy naturalny 100 g ( MLE,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek:Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ,) Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 25 g Pomidor 20 g

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 20 g Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,) Sałata zielona 20 g Papryka świeża 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g ( GLU PSZ, MLE,)

Obiad

Dieta podstawowa 1

Jarzynowa z zacierką ()-podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,) Surówka wielowarzywna z olejem () 100 g (SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Marchew oprószana z olejem () 100 g (GLU PSZ,) Sos pietruszkowy 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6 + podwieczorek

Jarzynowa z zacierką ()-podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos pietruszkowy 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka wielowarzywna z olejem b/c () 100 g (SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Marchew oprószana z olejem () 100 g (GLU PSZ,) Podwieczorek: Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ,) Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,) Twaróg półtłusty 25 g ( MLE,) Pomidor 20 g

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Serek homo. naturalny 80 g ( MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Serek homo. naturalny 80 g ( MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)

Obiad Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty kiszonej () 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR, ) Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,) Filet z kurczaka pieczony 90 g ( GLU PSZ,) Sos jarzynowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c () 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 100 g

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kapuśniak z kapusty kiszonej () 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR, ) Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,) Filet z kurczaka pieczony 90 g ( GLU PSZ,) Sos jarzynowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c () 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 100 g

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt ( MLE,) Filet zapiekany drobiowy 20 g ( MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek 80 g ( MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Drugie śniadanie :Sok pomidorowy 200 ml.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw () 350 ml (SEL,) Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,) Sos boloński z mięsa wp () 150 g ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka z selera i jabłka z olejem () 150 g (SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6 + podwieczorek.

Krem z zielonych warzyw () 350 ml (SEL,) Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,) Sos boloński () -dieta 150 g ( GLU PSZ, SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Surówka z selera i jabłka z olejem () b/c 150 g (SEL,) Podwieczorek :Kefir 2% tł 200 ml (MLE,)

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Dżem 25 g 2 szt Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Serek homo. naturalny 50 g ( MLE,)

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Serek homo. naturalny 50 g ( MLE,) Dżem 25 g 1 szt Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)

Obiad Dieta podstawowa 1

Krupnik jęczmienny () 350 ml ( MLE, SEL, GLU JĘCZ,) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,) Surówka z kapusty kiszonej z olejem () 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Warzywa po grecku () 100 g ( GLU PSZ, SEL,)

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Krupnik jęczmienny () 350 ml ( MLE, SEL, GLU JĘCZ,) Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g Ryba pieczona (Dorsz) 90 g ( RYB,) Sos jarzynowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Surówka z kapusty kiszonej z olejem () 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Warzywa po grecku () 100 g ( GLU PSZ, SEL,)