Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 15.09.-28.09.2025
Zdjęcia posiłków
15.09.2025, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE), Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g. Drugie śniadanie :Jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Brokułowa z ryżem 350 ml ( MLE, SEL), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą. 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem 100 g (SEL), Cukinia pieczona z olejem * 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek
16.09.2025, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ), może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02), Twaróg półtłusty 50 g ( MLE), Sałata zielona 20 g Ogórek świeży 80 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynka Premium konserwowa, wieprzowa, parzona z poł. kaw. mięsa 60 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR, S02), Sałata zielona 20 g Ogórek świeży 80 g. Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,) Bitka z szynki wieprzowej duszona 90 g (GLU PSZ,) Sos szpinakowy* 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,) Kompot owocowy* b/c 250 ml
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Pieczarkowa z ziemniakami () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,) Szynka wieprzowa gotowana 90 g Sos szpinakowy* 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 100 g Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek:Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ,) Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,) Twarożek 25 g ( MLE,) Pomidor 20 g
17.09.2025, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Ser żółty 60 g (MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo. naturalny 80 g ( MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g. Drugie śniadanie:Nektarynka 1 szt
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krem z soczewicy 350 ml ( GLU PSZ, SEL,) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos jarzynowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Ćwikła z chrzanem 100 g ( MLE, S02,) Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Krem z soczewicy 350 ml ( GLU PSZ, SEL,) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos jarzynowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Ćwikła z chrzanem b/c () 100 g ( MLE, S02,) Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml
18.09.2025, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 80 g (MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 80 g (MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ) Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami () 350 g (SEL,) Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z rzodkwi, marchwi i jabłka z olejem 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7
19.09.2025, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Twaróg półtłusty 50 g ( MLE,) Dżem 25 g 2 szt Jabłko 1 szt 1 szt.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek 80 g ( MLE,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g. Drugie śniadanie:Jabłko 1 szt.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Dyniowa z makaronem 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Ryba smażona (Dorsz) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,) Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Dyniowa z makaronem 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,) Sos koperkowy 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Warzywa po grecku (bez cukru) () 100 g (GLU PSZ, SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt ( MLE,).
22.09.2025, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, ) Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek z/c 100 g Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml ( MLE,) Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7
23.09.2025, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 20 g Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,) Sałata zielona 20 g Papryka świeża 80 g. Drugie śniadanie: Podpłomyki b/c 20 g ( GLU PSZ, MLE,).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Jarzynowa z zacierką -podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,) Surówka wielowarzywna z olejem 100 g (SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,) Sos pietruszkowy 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Jarzynowa z zacierką -podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos pietruszkowy 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka wielowarzywna z olejem b/c 100 g (SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Marchew oprószana z olejem 100 g (GLU PSZ,) Podwieczorek: Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ,) Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,) Twaróg półtłusty 25 g ( MLE,) Pomidor 20 g.
24.09.2025, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Serek homo. naturalny 80 g ( MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo. naturalny 80 g ( MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Drugie śniadanie:Śliwka szt 2 szt
Obiad
Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty kiszonej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR, ) Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,) Filet z kurczaka pieczony 90 g ( GLU PSZ,) Sos jarzynowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 100 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek.

Kapuśniak z kapusty kiszonej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR, ) Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,) Filet z kurczaka pieczony 90 g ( GLU PSZ,) Sos jarzynowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 100 g .Podwieczorek: Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE,).
25.09.2025, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt ( MLE,) Filet zapiekany drobiowy 20 g ( MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek 80 g ( MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie:Sok pomidorowy 200 ml.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw 350 ml (SEL,) Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,) Sos boloński z mięsa wp 150 g ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka z selera i jabłka z olejem 150 g (SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek.
26.09.2025, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Dżem 25 g 2 szt Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,) Twaróg półtłusty 50 g ( MLE,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Twaróg półtłusty 50 g ( MLE,) Dżem 25 g 1 szt Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krupnik jęczmienny 350 ml ( MLE, SEL, GLU JĘCZ,) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,) Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Warzywa po grecku 100 g ( GLU PSZ, SEL,)
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7
 E-Rejestracja
 E-Rejestracja






