Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 04.08.-17.08.2025
Zdjęcia posiłków
04.08.2025, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,). Drugie śniadanie: Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Fasolowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE,), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL,), Surówka z kapusty białej z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Zupa wiosenna z cukinią i ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem białym 350 g (GLU PSZ, MLE,), Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL,), Surówka z kapusty białej z olejem b/c 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,).
05.08.2025, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Pomidor 90 g, Sałata zielona 10 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt, Twarożek z koperkiem 80 g (MLE,), Sałata zielona 10 g, Pomidor 90 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Brokułowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Kluski śląskie 200 g, Gulasz wołowy 150 g (GLU PSZ,), Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g, Surówka z rzodkwi i czarnuszki 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7
06.08.2025, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Mix sałat 20 g, Pomidor 80 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt, Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g, Pomidor 80 g, Mix sałat 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Pieczarkowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet drobiowy 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z marchwi i chrzanu 100 g (MLE, S02,), Fasolka szparagowa z wody* 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7
07.08.2025, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt, Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 80 g (MLE,), Papryka świeża 80 g, Sałata lodowa 20 g, Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,).
Obiad
Dieta podstawowa 1

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Cukinia pieczona z olejem * 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7
08.08.2025, piątek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Twarożek 40 g (MLE,), Dżem 25 g 1 szt, Miód (25g) 1 szt, Jabłko 1 szt.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1szt, Twarożek 80 g ( MLE,), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw * 350 ml (SEL,), Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 200 g, Pieczeń z ryby mielonej (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Bukiet jarzyn oprószany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Jabłko 1 szt.
11.08.2025, poniedziałek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Ogórek kiszony 80 g Sałata zielona 20 g.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g Ogórek kiszony 80 g Sałata zielona 20 g. Drugie Sniadanie : Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,) Twaróg półtłusty 25 g ( MLE), Sałata zielona 5 g.
Obiad
Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek z/c 100 g Sos jogurtowo-truskawkowy* 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek.

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Ryż na sypko (brązowy) 200 g Mus z jabłek b/c 100 g ,Sos jogurtowo-truskawkowy* 100 g (MLE), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek : Sok pomidorowy 200 ml.
12.08.2025, wtorek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1

Makaron drobny na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Necówka-wędlina średnio rozdrobniona, wp.,pieczona 60 g ( GLU PSZ, może zawierać: JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Necówka-wędlina średnio rozdrobniona, wp., pieczona 60 g ( GLU PSZ, może zawierać: JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g. Drugie śniadanie :Podpłomyki b/c 20 g ( GLU PSZ, MLE).
Obiad
Dieta podstawowa 1.

Grochowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL), Kasza gryczana 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos ziołowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE), Brokuł gotowany 100 g . Kompot owocowy* b/c 250 ml.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek.

Grochowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, SEL), Kasza gryczana 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos ziołowy 100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE), Brokuł gotowany 100 g ,Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Kefir 2% tł 200 ml (MLE),
13.08.2025, środa
Śniadanie
Dieta podstawowa 1.

Ryż na mleku 300 ml ( MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Serek homo o smaku wanilinowym 80 g (MLE), Jabłko 1 szt 1 szt Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo. naturalny 80 g ( MLE), Jabłko 1 szt 1 szt. Drugie śniadanie: Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Jajko gotowane kl M 0,5 szt ( JAJ), Sałata zielona 5 g.
Obiad
Dieta podstawowa 1.

Krem z cukinii () 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane () 200 g Eskalopka z kurczaka 100 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,) Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałata zielona z kefirem 60 g ( MLE,)
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek.

Krem z cukinii () 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki młode z koperkiem gotowane () 200 g Filet z kurczaka gotowany 90 g Sos bazyliowy () 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Fasolka szparagowa z wody* 100 g Sałata zielona z kefirem 60 g ( MLE,) Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE,)
14.08.2025, czwartek
Śniadanie
Dieta podstawowa 1.

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Sałata zielona 20 g Ogórek kiszony 80 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ drugie śniadanie.

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Sałata zielona 20 g Ogórek kiszony 80 g Drugie śniadanie: Kefir 2% tł 200 ml (MLE,)
Obiad
Dieta podstawowa 1.

Barszcz czerwony z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki 350 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR), Kompot owocowy* b/c 250 ml Banan 1szt. 1 szt.
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6
+ podwieczorek.

Barszcz czerwony z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ), Sos mięsno warzywny (z mięsa wieprzowego) 150 g ( GLU PSZ, SEL), Brokuł gotowany* 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Podwieczorek: Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ,) Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,) Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Sałata zielona 5 g.