Dobry posiłek w szpitalu – posiłki 23.06.-06.07.2025

Jan Paweł II 23.06.-6.07.2025. korekta

Zdjęcia posiłków

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Pomidor 80 g, Sałata zielona 20 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g, drugie śniadanie: jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem 100 g (SEL), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Brokułowa z ryżem 350 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL), Cukinia pieczona z olejem * 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: Kefir 2% tł. 200 ml (MLE).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE), Necówka-wędlina średnio rozdrobniona, wp. pieczona 60 g (GLU PSZ, może zawierać: JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Twaróg półtłusty 50 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Ogórek świeży 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt., Necówka-wędlina średnio rozdrobniona, wp. pieczona 60 g (GLU PSZ, może zawierać: JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Sałata zielona 20 g, Ogórek świeży 80 g, drugie śniadanie: jogurt naturalny 100g 1 szt. (MLE).

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Bitka z szynki wieprzowej duszona 90 g (GLU PSZ), Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Pieczarkowa z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 90 g, Sos szpinakowy* 100 ml (GLU PSZ), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Dynia duszona z olejem* 100 g (GLU PSZ), Kompot owocowy* b/c 250 ml, podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE), Twarożek 25 g (MLE), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Ser żółty 60 g ( MLE), Sałata zielona 20 g ,Pomidor 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Serek homo. naturalny 80 g (MLE), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80, Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1 

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem 100 g (MLE, S02,), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z soczewicy 350 ml (GLU PSZ, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 90 g (GLU PSZ, JAJ,), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL,), Ćwikła z chrzanem b/c 100 g (MLE, S02,), Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Sok pomidorowy 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,),  Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Podwieczorek: Maślanka 150 ml (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1 

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,), Surówka z rzodkwi, marchwi i jabłka z olejem 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz biały z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,), Risotto (ryż brązowy) z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,), Surówka z rzodkwi, marchwi i jabłka z olejem 150 g, Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,), Twaróg półtłusty 25 g (MLE,), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Twaróg półtłusty 50 g (MLE,), Dżem 25 g 2 szt, Jabłko 1 szt.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Twarożek 80 g (MLE,), Sałata zielona 20 g, Pomidor 80 g. Drugie śniadanie: Jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Zupa wiosenna z cukinią i makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Ryba smażona (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g, Warzywa po grecku (bez cukru) 100 g (GLU PSZ, SEL,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Zupa wiosenna z cukinią i makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g, Pulpet z ryby (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,), Sos koperkowy 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, ) Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Warzywa po grecku (bez cukru) () 100 g (GLU PSZ, SEL, ) Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt ( MLE,). Podwieczorek: Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt (MLE,).

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE,), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g, Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,), Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt, Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 60 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Ogórek świeży 80 g, Sałata zielona 20 g. Drugie śniadanie: Wafle ryżowe 30 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek () z/c 100 g, Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 100 ml (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Barszcz ukraiński z ziemniakami 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,), Ryż na sypko (brązowy) 200 g, Mus z jabłek b/c 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE,), Kompot owocowy* b/c 250 ml. Podwieczorek: Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,), Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g (MLE,), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 20 g Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ), Sałata zielona 20 g Papryka świeża 80 g.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Jarzynowa z zacierką -podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane  200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Surówka wielowarzywna z olejem () 100 g (SEL,) Kompot owocowy* b/c 250 ml Marchew oprószana z olejem  100 g (GLU PSZ), Sos pietruszkowy  100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL),

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Jarzynowa z zacierką -podstawa 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL ,) Ziemniaki z koperkiem gotowane  200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 90 g (GLU PSZ, JAJ), Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka wielowarzywna z olejem b/c () 100 g ( SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml Marchew oprószana z olejem () 100 g (GLU PSZ).Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ),
Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g. Chleb Graham 60 g ( GLU PSZ).
Margaryna roślinna (80% tł.) 5 g
(MLE), Twaróg półtłusty 25 g ( MLE,)Pomidor 20 g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE), Serek homo. naturalny 80 g (MLE,), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,) Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Serek homo. naturalny 80 g (MLE,) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g, nektarynka 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Kapuśniak z kapusty białej  350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR ), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ), Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ), Sos jarzynowy  100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c  100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem .

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Kapuśniak z kapusty białej  350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ), Filet z kurczaka pieczony 90 g (GLU PSZ), Sos jarzynowy  100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c  100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 100 Jogurt naturalny 100g.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 0,5 szt ( MLE,) Filet zapiekany drobiowy 20 g (MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Chleb Graham 30 g .

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ drugie śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt Twarożek 80 g ( MLE), Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Sok pomidorowy 200 ml.

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krem z zielonych warzyw  350 ml (SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Sos boloński z mięsa wp  150 g (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z selera i jabłka z olejem  150 g (SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6

+ podwieczorek

Krem z zielonych warzyw  350 ml (SEL), Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ), Sos boloński  -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL), Kompot owocowy* b/c 250 ml Surówka z selera i jabłka z olejem  b/c 150 g ( SEL), Kefir 2% tł 200 ml.

Śniadanie

Dieta podstawowa 1

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,) Dżem 25 g 2 szt Arbuz 200 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ), Serek homo. naturalny 50 g.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE), Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 2 szt Serek homo. naturalny 50 g (MLE,) Dżem 25 g 1 szt Arbuz 200 g Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ).

Obiad

Dieta podstawowa 1

Krupnik jęczmienny  350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ), Ziemniaki z koperkiem gotowane  200 g Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty kiszonej z olejem  100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Warzywa po grecku  100 g (GLU PSZ, SEL),

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 7

Krupnik jęczmienny  350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ), Ziemniaki z koperkiem gotowane  200 g Ryba pieczona (Dorsz) 90 g (RYB), Sos jarzynowy  100 ml ( GLU PSZ, SEL), Surówka z kapusty kiszonej z olejem  100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Warzywa po grecku  100 g (GLU PSZ, SEL),